Wat is een energie neutrale woning?

Duurzaamheid is een hot topic. Er moet ook wel in rap tempo worden verduurzaamd als we de klimaatdoelen willen behalen. Bestaande woningen worden voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en extra isolatie. Maar ook bij de bouw van nieuwe woningen speelt duurzaamheid een grote rol. Zo worden er ook energie neutrale woningen gebouwd. Maar wanneer is een woning eigenlijk energie neutraal?

Energie neutrale woningen

Een woning is energieneutraal wanneer alle benodigde energie door de woning zelf wordt opgewekt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de energie voor verwarming en elektra. De benodigde energie kan worden opgewerkt met bijvoorbeeld zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen is uiteraard wel afhankelijk van in welke mate de zon schijnt. Zo wordt in veel gevallen de overtollige opgewekte energie (bijvoorbeeld in de zomer) geleverd aan het energiebedrijf en kan in mindere wintermaanden energie worden verkregen van het energiebedrijf. Door een nieuwe woning te voorzien van zeer goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp kun je gasloos bouwen.

Waarom energieneutraal bouwen?

In de eerste alinea van dit artikel is al enigszins toegelicht waarom energieneutraal bouwen zo belangrijk is, namelijk de klimaatdoelen. Die klimaatdoelen komen natuurlijk ergens vandaan. De aarde warmt namelijk op doordat wij mensen voor veel CO2-uitstoot zorgen, hierbij komen veel toekomstige problemen de hoek om. Veel huishouden stoken nog op fossiele brandstoffen, waarbij veel CO2 vrijkomt. Daarnaast raken de fossiele brandstoffen op, dit is een probleem. We moeten dus naar een andere manier van onze woning verwarmen. Zeker als je bedenkt dat gebouwen in Nederland verantwoordelijk zijn voor zo’n 35% van het totale Nederlandse energieverbruik. Hierbij is het duurzaam maken van nieuwe woning niet de enige uitkomst, ook bestaande woningen moeten duurzamer gemaakt worden. Zeker in oudere woningen gaat veel warmte verloren door slechte isolatie. Hier kan op korte termijn veel winst worden geboekt. 

 

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *