Hoe wordt vloerverwarming aangelegd?

Het voordeel van vloerverwarming is dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Hierdoor ben je al snel 10 tot 15 procent goedkoper uit dan met gewone radiatoren. Je bent niet alleen goedkoper uit met de stookkosten, maar het is ook esthetischer. Bovendien win je meer ruimte de woonkamer, doordat er geen radiatoren meer aanwezig zijn. Reden genoeg dus, om eens te kijken naar vloerverwarming!

Vloerverwarmingsbuizen infrezen

De eerste stap naar een woning zonder radiatoren, is het infrezen van de vloerverwarmingsbuizen. Als de vloer helemaal leeg en schoon is kan het infrezen beginnen. Er wordt eerst bepaald in welk patroon de verwarmingsbuizen komen te liggen. Vaak wordt er een waterslijper gebruikt, waardoor er veel minder stof vrij komt. Het freeswerk is een snelle klus. Meestal liggen in een ochtend tijd de buizen in de sleuven en is het gereed om de sleuven te dichten.

Sleuven dichten met cementmortel

De sleuven worden dichtgegooid met een cementmortel. Cementmortel is een goed product om sleuven te dichten. Het cement krimpt minimaal, waardoor je er niet nog een keer overheen hoeft. Het is belangrijk dat de sleuven met sterk spul gedicht worden dat lang meegaat. Het voordeel van cementmortel is dat er snelcementen bestaan, hierdoor kun je sneller verder gaan met egaliseren. 

Vloer glad maken en egaliseren

Als de sleuven goed gedicht en uitgehard zijn kan de vloer geëgaliseerd worden. Ga je een pvc vloer of een houten vloer leggen, dan is egaliseren extra belangrijk. Een pvc vloer is van zichzelf heel dun. Alles wat onder de vloer terecht komt is voelbaar en zichtbaar. 

Helemaal bij plak pvc is het belangrijk dat er minimaal een egalisatielaag van een minimale dikte van 3 mm ligt. Het egaliseren van een vloer kun je het beste uitbesteden aan een specialist. Deze klus moet heel precies gebeuren. Houd er rekening mee dat je na het egaliseren enkele uren niet meer kan lopen op de vloer. 

Nieuwe vloer aanleggen

Wanneer alles goed uitgehard is (Het liefst na 24 uur drogen), kan de nieuwe vloer aangelegd worden. De vloerverwarming kan echter pas aan na 4 tot 6 weken nadat de vloerverwarming aangelegd is. Ook moet de temperatuur gelijkmatig opgehoogd worden.

Vloerverwarming verdeler kast ombouw maken of kopen

Wanneer je een voorraadkast of een bijkeuken hebt wordt de verdeler vaak daar geplaatst. Niet alle huizen hebben dat. Meestal wordt het dan in de gang geplaatst en is het niet mooi voor het oog. Je kunt hiervoor zelf een inbouw verdelerkast bouwen, maar er zijn ook standaard kasten te koop.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *