Hoe verwijder ik zelf een draagmuur?

Zelf een draagmuur verwijderen is meestal een lastige opgave. Het woord ‘draagmuur’ zegt eigenlijk genoeg. Een draagmuur is namelijk een onderdeel van de fundering van jouw huis. Sloop je een draagmuur op de verkeerde manier dan is de kans aanzienlijk groot dat jouw plafond, en zelfs je huis kan instorten! Geen fijne gedachten om deze klus zelf zonder enige kennis uit te voeren. In deze blog lees je wat de voordelen zijn om een draagmuur verwijderen uit te besteden of hoe je dit het beste zelf kan uitvoeren. 

Waar dient een draagmuur voor? 

Laten we bij het begin beginnen.  Waar dient een draagmuur eigenlijk voor en wat is het? De muur heeft een ‘dragende functie’ en is onderdeel van het geraamte van je huis. Echter is het niet altijd gemakkelijk een draagmuur te onderscheiden van reguliere wanden. De reguliere wanden worden in sommige gevallen na de plaatsing van het ‘geraamte’ geplaatst en kosten dus minder moeite om te verwijderen. Weet je niet zeker of de muur die je wilt verwijderen een draagmuur is? Als je dit niet zeker weet kun je het beste een sloopbedrijf inschakelen die dit voor je uitzoekt en desnoods verwijdert. Een sloopbedrijf heeft vaak net even wat meer expertise dan jij en kan jou voorzien van handige tips. 

Maar wat zijn dan de kosten mocht ik dit uitbesteden? 

Het kostenplaatje is vrijwel net zo belangrijk als het netjes verwijderen van de draagmuur. Het is een kwestie van afwegen hoeveel tijd en kosten aan materiaal jezelf kwijt bent in vergelijking tot een uitbesteding. Gemiddelde prijzen van het verwijderen van een draagmuur zitten rond de 1500 á 3000 euro. Het afvoeren van het puin en ondersteunen van de bovenste verdieping met behulp van een draagbalk zitten bij deze prijs inbegrepen.  

Met of zonder vergunning? 

In sommige woningen is het zaak dat je op de hoogte bent of je een draagmuur wel zomaar mag verwijderen. In sommige gevallen heb je namelijk een vergunning nodig. Het is dus eerst zaak om bij de gemeente uit te zoeken of dit het geval is. Ook is het belangrijk goed op te letten of je geen asbest verwijderd bij het verwijderen van een draagmuur. Dit kan namelijk aanzienlijk slecht zijn voor je gezondheid. Voor het kostenplaatje ‘asbest verwijderen kosten‘ kun je kijken of een sloopbedrijf ook over deze expertise bezit.  

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *