Waar moet je op letten bij de aanschaf van een houten poort?

Een fraaie, houten toegangspoort is natuurlijk een prachtige manier om je erf af te scheiden. Het geeft je tuin en fraai voorkomen en een stijlvolle en luxe toegang. En als je gebruik maakt van maatwerk, heb je iets unieks in huis, dat alleen voor jouw tuin is gemaakt. Maar waar moet je allemaal aan denken als je kiest voor een houten tuinpoort? We zetten een aantal punten op een rijtje.

Wat voor poort gaat het worden?

Er zijn verschillende soorten tuinpoorten en het is natuurlijk slim om je van tevoren een beetje in te lezen in de mogelijkheden. Om je op weg te helpen, kunnen we alvast de nodige poorten op een rij zetten. Er zijn houten tuinpoorten, houten inrijpoorten, houten toegangspoorten en houten schuifpoorten. En heb je eenmaal besloten wat het gaat worden, dan kan je kiezen welk hang- en sluitwerk erop moet komen te hangen. Zo heb je een duidelijk beeld van hoe de poort eruit gaat zien en kan je gaan inmeten.

De afmetingen

Logischer gaat het niet klinken, maar toch staat het bovenaan de lijst met prioriteiten: zorg dat je de afmetingen van de poort goed in het hoofd hebt. En dan bedoelen we niet alleen de poort zelf; ook de constructie waar de hele poort aan opgehangen wordt moet meegenomen worden in de berekening. Houten poorten moeten immers wel open en dicht kunnen, dus de ophanging is buitengewoon belangrijk. Zorg er dus voor dat je duidelijk hebt wat de afmetingen zijn van de poort die je erf komt afscheiden. Heb je dat eenmaal bepaald, dan kan je gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Automatisch of niet?

Een interessante mogelijkheid die je hebt met het kiezen van een houten poort, is de mogelijkheid om deze automatisch te laten openen en sluiten. Wie zijn poort automatiseert, kan rustig in de auto blijven zitten en dankzij een app op de telefoon, of een keypad, de poort laten openen. Dit maakt het in- en uitrijden een stuk makkelijker en betekent dat je niet steeds de poort met de hand hoeft te openen. Een handige toevoeging dus, maar het is zeker niet noodzakelijk voor elke poort. Niet elke poort is er immers om een auto doorheen te laten, dus bedenk goed of je dit ziet zitten of niet.

Toch op zoek naar een houten landhek?

Heb je liever iets groters, of heb je gewoon een stuk land dat moet worden afgesloten, dan kan je kiezen voor een houten landhek. Dit landhek wordt eveneens volledig naar je wensen en op maat gemaakt, zodat het je land perfect afsluit. Ook deze hekken houden onbevoegden, of dat nou mensen of dieren zijn, buiten je land of erf. Wil je eentje met een landelijke uitstraling, of kies je liever voor een wat strakkere vormgeving, alles is mogelijk. Het is immers de bedoeling dat het de poort, of het hek, helemaal past bij jouw wensen. Daarom is maatwerk geboden en moet je ruim voldoende keus hebben uit de verschillende mogelijkheden.