Werken op hoogte is niet zonder risico. Het is dus verstandig om veilig te werken wanneer je op een hoogte werkt. Het is ook prettig om een fijne werkplek te hebben als je op hoogte werkt. Daarvoor is het handig om klimmateriaal in bezit te hebben. Wil jij klimmateriaal huren? dan kan dat bij Spapens Verhuur! Zo kan er efficiënt gewerkt worden en dat op een veilige manier. Ben jij nou benieuwd wat voor invloed koud weer heeft op werken op hoogtes? Lees dan dit artikel verder.
Wanneer loop je risico’s bij het werken met koud weer?
Koud weer kan gevaarlijke situaties opleveren op een bouwplaats. Het is dan verstandig om maatregelen te treffen, zodat de werkplek een veilige omgeving blijft. Een werknemer die werkzaamheden verricht onder koude omstandigheden heeft een verhoogde kans op ziekteverzuim. Dit is voornamelijk wanneer het onder de nul graden Celsius is. De gevoelstemperatuur, de wind, de omgevingstemperatuur en de werkzaamheden spelen ook een rol. Als het kouder is, is de kans ook groot op gladheid. Dit werkt ook zo met het klimmateriaal. Het klimmateriaal wordt zeer snel koud en glad. Tijdens het werk kunnen er handschoenen gedragen worden, maar dit zorgt wel voor minder grip. De kans dat het uit je hand glipt wordt daardoor groter. Het kan daardoor een ledemaat raken met een verwonding tot gevolg. Werken in de kou brengt dus allerlei risico’s met zich mee.
Welke maatregelen kunnen er genomen worden?
Het is belangrijk dat er bij alle medewerkers in de bouw bekend is wat de risico’s zijn om in de kou te werken en wat eraan gedaan kan worden om risico’s te vermijden. Om te zorgen voor een fijne werkomgeving kan je een schaftcontainer aanschaffen. Hierdoor kunnen de bouwvakker alsnog opwarmen tijdens de pauze. Het nemen van een pauze is tijdens koud weer belangrijk. Isolerende onderkleding is van belang wanneer er met koud weer wordt gewerkt. Wees altijd goed voorbereid tijdens het werken aan een verbouwing of klus.
Houd het weer in de gaten
Door storm en onweer kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op een bouwplaats. Bijvoorbeeld door materialen die wegwaaien en iemand raken. Het is dus belangrijk dat de windkracht in de gaten wordt gehouden. Werken op klimmateriaal met sneeuw-en ijsvorming is gevaarlijk. Ijsvorming is wat lastiger waar te nemen. Let goed op de weersomstandigheden en bekijk of er bepaalde plekken zijn waar water zich kan verzamelen. De kans om uit te glijden met sneeuw of ijzel is groot. Het grootste gevaar, ook voor de omgeving, is dat de steiger bezwijkt of omvalt. Door ijzelvorming wordt de ondergrond van het klimmateriaal glad en heeft het materiaal weinig grip. Werk daarom niet op steigers wanneer er veel wind is en er sneeuw- en/of ijzelvorming is.